Zangstudio ala'LI

Bij Zangstudio ala’LI kun je terecht voor (individuele) zangles, stemvorming of koorscholing op alle niveaus. 

In het repertoire is veel mogelijk. Houd je van klassieke liederen, van opera of juist van lichte muziek? Ali is zelf ook veelzijdig en kan je zangkwaliteit én zangplezier in de verschillende stijlen naar een hoger plan brengen. 
Van beginner tot gevorderd zanger(es): Je bent van harte welkom. Ali is een uitstekende docent. 
Daarnaast is zij zelf zangeres.

Zangles individueel of in een klein groepje 

Je kunt kiezen voor individuele les of les in kleine groepjes tot maximaal drie personen. We gaan de stem trainen om de stemplooien soepeler te maken. We vergroten hiermee het bereik van de stem en de souplesse. De training bestaat ook uit het ontwikkelen van een bepaald beeld om de techniek eigen te maken. Want hoe benader je een hoge noot? Of juist een lage noot? Uiteraard is de juiste ademhalingstechniek de basis voor het zingen en is ook een onderdeel van de techniek. Maar bij het zingen gebruik je tekst! Articulatie is een veelomvattend begrip en is een groot onderdeel in de zangles, want door middel van de articulatie leer je je eigen instrument kennen. 

Zangles na logopedie

In nauwe samenspraak met de logopedist kan de stem verbeterd worden om weer lekker en goed te kunnen zingen en spreken. Goede training in aansluiting op de oefeningen van logopedie kunnen het bewustwordingsproces verder vergroting en de klachten verminderen. Spreken en zingen gebeurt tenslotte met hetzelfde instrument. 

Volwassenen

Iedereen is welkom! Wil je graag je stem ontwikkelen of je verbeteren om de koorpartij te kunnen zingen bij het koor of ensemble? Klassiek, gospel, religieuze muziek, popkoor, musicalvereniging of close harmony? Mannenkoor, vrouwenkoor of shanty?

Kinderen en jongeren

Zingen is gaaf! Heb je op tv de singersongwriters gevolgd? Of wil je gewoon lekker meezingen met de populaire hits? Zit je op een schoolkoor of kerkkoor of wil je techniek, ritme, notenschrift en heel veel leuke muziek ontdekken? Gewoon komen proeven en je gaat vanzelf ontdekken waar jouw sterke punten liggen en natuurlijk hoe je jouw lievelingsmuziek zelf kunt zingen!

Stemvorming

Stemvorming krijg je in een groep. Je leert enkele elementen uit de zangtechniek, waarbij het plezier in zingen voorop staat.

Allereerst gaan we werken aan de bewustwording. Wat hoor je nou precies als je naar muziek luistert? En wat hoor je van je eigen stem? Het luisteren naar jezelf is altijd anders als het luisteren naar iemand anders. Je hoort jezelf namelijk niet alleen buitenom via je oren, maar ook binnendoor via de holtes en trilling-sensatie. Je hebt dan ook een ander beeld van je stem, dan iemand anders die naar jou luistert. Misschien heb je jezelf wel eens beluisterd via een opname en was je verbaasd dat het heel anders klonk dan je dacht.

Korte cursus stemvorming

Wil je liever een korte cursus doen in groepsverband? In groepjes van zes tot maximaal twaalf personen leer je de basisbeginselen van de zang- en ademhalingstechniek. Het luisteren naar jezelf en naar de anderen in de oefeningen en eenvoudige meerstemmige liederen is een belangrijk onderdeel in de les. Na 10 lessen kun je doorstromen naar de vervolgcursus.

Koorscholing 

De lessen koorscholing zijn bedoeld voor koren op hun eigen locatie. In overleg met de dirigent en het bestuur van een koor wordt een plan van aanpak gemaakt om de stemmen te trainen en de koorklank te verbeteren in een bepaald traject. Naar gelang de wens kan dat in kleinere groepen per stemsoort of naar behoefte in een gemengde bezetting. Bij kleinere ensembles kan ook het gehele koor tegelijk koorscholing krijgen, bij voorkeur in aanwezigheid van de dirigent. Na het koorscholing traject kan de dirigent verder werken met het materiaal en het niveau op peil houden. Naar wens kan het pakket worden uitgebreid met theorie en notenschrift.

Lichte muziek

Zangles lichte muziek: Jazz- en popsongs

De basistechniek voor jazz en pop is goed stemgebruik, waarna je verder werkt aan jouw klankkleur. Ook voor de specifieke zang techniek voor lichte muziek kun je terecht bij Zangstudio ala’LI.

Klassieke muziek

Opera-productiegroep en operaklas

Operaproductiegroep: Eenmaal per jaar voeren we een opera uit met de operaproductiegroep bestaande uit leerlingen en projectdeelnemers, alsmede projectkoorleden. Na de audities wordt bepaald welke solopartijen ingevuld kunnen worden en wie er in het koor gaan zingen. Daarna volgt er een traject van 10 avonden spel-les om de week voor de solisten en doen de koorleden in een later stadium mee om toe te werken naar de generale repetitie, een try-out en een uitvoering met enscenering en decors.

Het project is in cursusvorm zodat in maximaal 14 avonden de solisten worden klaargestoomd voor het acteren van de verhaallijn met aria’s, ensemblestukken en in het Nederlands vertaalde recitatieven. De te zingen aria’s en ensemblestukken in de originele voertaal van de betreffende opera worden separaat voorafgaand en tijdens de cursus in de zanglessen ingestudeerd en uit het hoofd geleerd. Je kunt namelijk alleen goed acteren als de muziek en zang is eigen gemaakt. Iedere deelnemer krijgt persoonlijke tips om de spel/zang-rol zo natuurlijk mogelijk te spelen in de verhaallijn van de gekozen opera. De koorleden volgen eenzelfde traject op de andere maandagavond. Aan het einde van de cursus worden de twee groepen samengevoegd en krijgen ook de koorleden een acteer- of figurantenrollen, zodat de opera met ieders inzet wordt ontwikkeld en gemaakt!

Liederen en aria’s uit diverse periodes en verschillende stijlen uit de muziekgeschiedenis

Het repertoire bestaat uit oude muziek van Engelse en Franse madrigalen, liederen uit de Engelse, Duitse, Italiaanse en Franse barok, liederen uit de klassieke periode in diverse talen of de romantiek met de verschillende stijlkenmerken. 

Ook hedendaags repertoire hoort tot de mogelijkheden. Aria’s uit opera- en oratoriumwerken. Religieuze werken, kerkmuziek en gospelsongs.

Musical: Songs en ensemblestukken uit diversen musicals in een gevarieerde bezetting. De klassieke musicals zoals The Phantom of the Opera vereist meer klassieke zangtechniek, dan bijvoorbeeld de musical Hair. De verschillende stijlkenmerken komen ook aan bod.

Interesse gekregen? Neem contact op voor meer informatie.

 

Zie voor cursussen bij Heuvelrug Muziekschool in Doorn en Leersum: www.heuvelrugmuziekschool.nl

Zangeres

Luister naar enkele nummers, gezongen door Ali Hendriksen.

Op de piano: Sjoerd Alberda.
De teksten van de eerste vier liederen zijn oud Hollands, op muziek gezet door Sjoerd Alberda.